”Când dragostea vorbește, vocile tuturor zeilor par a fi adormite în armonia raiului." William Shakespeare


BINE AŢI VENIT!8 ianuarie 2011

John CONSTABLE
 
John Constable s-a născut la data de 11 iunie 1776, în localitatea East Bergholt, din comitatul Suffolk. Este unul dintre cei mai celebri pictori peisagişti englezi ai secolului XIX. A murit la data de 31 martie 1837, la Londra.

 Biografie şi carieră
S-a născut într-o familie înstărită de ţărani care se ocupau cu morăritul. Imediat după naştere a avut probleme cu respiraţia, părinţii săi crezând că va muri. Însă uşor, uşor starea sa de sănătate s-a întremat. La vârsta de şapte ani a fost înscris la cursurile unui colegiu, apoi la şcoala din East Bergholt. Şcoala a părăsit-o la 16 ani. Până la acea vârstă descoperise o mare pasiune, şi anume -  pictura.
Subiectele tablourilor sale de care era atras în mod deosebit erau natura şi peisajele sale. Sub ocrotirea pictorului sir George Beaumont începe să efectueze copii ale picturilor marilor artişti.
Se mută în februarie 1799 la Londra pentru a studia mult mai bine pictura. Din acest motiv se înscrie la şcoala oficială de pictură Royal Academy. Cutreieră mult toată Anglia, dar şi o mare parte a lumii pentru a studia şi a cunoaşte mai bine natura. Reîntorcându-se la Londra începe să primească mai multe comenzi pentru tablouri. Începe chiar să şi expună pe unele din ele, însă criticile nu sunt favorabile.
Anii 1915 şi 1916 îi aduc pictorului o serie de nenorociri familiale. În 1915 îi moare mama, apoi vărul, iar peste câteva luni chiar şi tatăl. Toate acestea au un deosebit de mare impact asupra lui Constable, zdruncinându-l profund. Tot în 1916 reuşeşte să se căsătorească în secret cu marea sa iubire, Maria Bickell. Cei doi se iubiseră în secret timp de şapte ani, din cauza faptului că familia bogată a fetei îl considera pe Constable un pictor amărât şi un fiu de ţăran. La un an de la căsătorie, Maria îi naşte pictorului primul din cei şapte copii ai săi.
Familia se confruntă cu dificultăţi materiale din ce în ce mai mari. În 1819 Constable devine membru special a al Academiei Regale. Peste cinci ani trimite unele din tablourile sale la celebrul Salon parizian. Operele se bucură de un imens succes, dar şi de aprecieri favorabile din partea criticilor. Acest lucru aduce cu sine comenzi pentru tablouri, fapt care determină o mică îmbunătăţire a situaţiei materiale a familiei pictorului.
În 1828 soţia lui Constable moare dând naştere celui de-al şaptelea copil, fiind foarte slăbită din cauza tuberculozei . Distrus de durere, pictorul încredinţează unei bune prietene de familie creşterea copiilor săi, iar el se afundă puternic în picturile sale. În 1829 devine membru titular al Academiei Regale.
John Constable a murit la data de 31 martie 1837 la Londra din cauza unui atac de cord.

Citate
-„Dacă lucrările marilor maeştrii reuşesc să înalţe sufletul şi să îl ţină acolo, la nivelul perfecţiunii, atunci Natura constituie un izvor de acelaşi nivel, început al tuturor lucrurilor.”
-„Nu există lucruri urâte. În viaţa mea nu am văzut ceva care să fi fost urât pentru că - indiferent de forma obiectului - lumina, umbra şi perspectiva îl înfrumuseţează. ”
-„În ciuda talentului celorlalţi peisagişti, ei nu ştiu nimic despre viaţa satului, ceea ce constituie de fapt esenţa peisajului. Tot aşa cum calul vizitiului de la oraş nu poate şti ce este păşunea.”

Niciun comentariu: