”Când dragostea vorbește, vocile tuturor zeilor par a fi adormite în armonia raiului." William Shakespeare


BINE AŢI VENIT!



27 noiembrie 2010

Raportul lui Publius Sentulus


...proconsul, funcționar roman în regiunea Tirului și Sidonului, către Împăratul Roman Tiberiu

"Majestății Voastre și stimatului Senat al Romei,
Din partea Senatorului Sentulus Publius proconsul, salutare!
Am aflat că doriți să știți cele ce acum vă comunic prin această scrisoare: Trăiește aici un om care se bucură de mare faimă, anume Iisus Hristos.
Poporul îl numește "Profet al Adevărului", iar ucenicii zic că este Fiul lui Dumnezeu, cel ce a făcut cerul și pământul și toate cele ce au fost și vor mai exista în univers!
Și-n adevăr, o, Împărate, în fiecare zi se aud minuni din partea acestui Iisus Hristos.
Printr-unul și singurul cuvânt El dă viață morților și sănătate bolnavilor. Este de o statură mijlocie și de o frumusețe fără seamăn, uimitoare, și seamănă cu mama Lui, care este cea mai frumoasă femeie din lume.
Părul Lui este ca aluna coaptă și îi cade Până la umeri: se împarte în două prin mijlocul capului, după obiceiul locuitorilor din orașul Nazaret.
Fruntea Lui este lată, exprimând inocență și liniște. Nicio pată sau zbârcitură nu se vede pe fața Lui puțin rumenă. Nasul drept, buzele subțiri, expresia nobilă, nu arată niciun argument pentru vreo critică logică, iar barba lui bogată și de aceeași culoare cu părul Său, este lungă și se desparte în două prin mijloc.
Ochii sunt albaștri-vineți, blânzi și senini. Privirea Lui este însă așa măreață, încât insuflă respect la toți cei care îl privesc și care se văd siliți să-L iubească și să se teamă de El.
Lumina ce se revarsă pe fața Lui este ca lumina soarelui, așa încât este cu neputință a o privi cineva mai îndelung. Inspiră teamă acea lucire.
Când însă povățuiește și sfătuiește, face aceasta plângând și atrage iubirea și respectul ascultătorilor.
Brațele și mâinile Lui sunt foarte frumoase. Este foarte plăcut când vorbește, dar foarte rar iese în lume.
Cât despre învățătură, El atrage atenția întregului Ierusalim.
Cunoaște perfect toate științele, fără să fi studiat vreuna.
Călătorește desculț sau încălțat cu sandale romane și cu capul descoperit.
Se vorbește pe aici că asemenea om nu s-a mai văzut prin părțile acestea.
Mulți iudei Îl consideră chiar ca Dumnezeu; alții Îl denunță că lucrează contra legilor Majestății Voastre. Mă revolt foarte contra acestor iudei pizmași. Omul acesta nu a cauzat nicio nemulțumire la niciun om, niciodată.
Dacă Majestatea Voastră dorește să-L vadă, precum mi-ați scris mai deunăzi, faceți-mi cunoscut aceasta și imediat eu Îl voi trimite; căci sunt gata să îndeplinesc, cu smerenie și supunere, tot ceea ce Majestatea Voastră îmi va ordona.
Scrisă la Ierusalim,Grupul X,luna IX-a.
Al Majestății Voastre prea smerit și supus servitor;
PUBLIUS SENTULUS, proconsul"

NOTĂ: Această scrisoare a fost descoperită în Anglia, într-o bibliotecă particulară, în jurul anului 1865. A fost publicată inițial într-un cotidian englez, apoi într-o revistă bulgară cu titlul "Nova sfetlina izăraveslovie", de unde a ajuns să fie tradusă, în scurt timp, și în limba română.



Narcisa Suciu - Ce-ati Vazut, Pastori
   
Fuego - E Vremea Colindelor
   

Niciun comentariu: